VELLYKKET AKSJON: Rundt 2.500 menneskerslo ring om rullebanen og flyene på Kjeller flyplass. Foto: Vidar Sandnes

september 26, 2022

Vellykket aksjon: Flere tusen møtte opp for å vise sin støtte

Over 2.000 mennesker slo søndag ring om Kjeller Flyplass – En tydelig melding til politikerne, sier leder for Kjeller Flyhistoriske Kulturpark.

Søndag ble Kjeller flyplass stengt for flytrafikk. Alle småflyene ble i formiddagstimene flyttet ut på rullebanen før anslagsvis 2.500 mennesker marsjerte ut på rullebanen for å slå ring om flyplassen. Det var Kjeller Flyhistoriske Kulturpark (KFK) som arrangerte folkeaksjonen.

– Dette er en tydelig melding til politikerne som skal avgjøre saken senere i høst. Folk vil at Kjeller flyplass skal bevares, sier Finn Terje Skyrud, leder for Kjeller Flyhistoriske Kulturpark, i en pressemelding.

En undersøkelse gjennomført av InFact på oppdrag fra Norges Luftsportforbund i september 2022 viser at 66,3 prosent av kommunenes befolkning mener den flyhistoriske og veteranrelaterte flyaktiviteten bør videreføres selv når Forsvarets virksomhet på Kjeller avvikles.

Før de oppmøtte marsjerte ut på rullebanen i strålende sol ble det holdt tre appeller. Førstemann ut var Skyrud selv. Deretter fulgte Carl Stousland, etterkommer av krigsflygeren Carl Jacob Stousland som gikk bort i 2001. Siste ut var Stein Erik Nodeland, tidligere jagerflyger og sjef for Luft forsvaret.

Se film fra folkeaksjonen her: https://www.youtube.com/watch?v=iQFF_XmXxuY

– I stedet for å tette igjen hele området med boligblokker og store næringslokaler, bør politikerne i Lillestrøm heller legge til rette for å gjøre Kjeller til en verdensunik attraksjon som kombinerer ny teknologi, transport og viktig kulturhistorie, sier John Eirik Laupsa, generalsekretær i Norges Luftsportforbund.

Arrangementet fikk stor mediedekning og ble blant annet omtalt på TV2-nyhetene, NRK-nyhetene og i Romerikes Blad.